http://coralclubprague.cz/

 

 

Potrava budiž Tvým lékem a Tvůj lék tvou potravou (Hippokrates).

 

!!! UPOZORNĚNÍ !!! Vážené dámy a pánové, dovolujeme si Vás upozornit, že náš internetový obchod není diskontní

Obnovení funkcí jater a žlučníku.

 

Artyčok (Artichoke) - 1 tableta 4x denně.

True Lecithin nebo Coral Lecithin - 1 tableta 2x denně ráno a večer.

Assimilator - 1 tableta 2x denně 30 minut před jídlem.

Vojtěška (Alfalfa) - 1 tableta 3x denně.


Zregenerujeme játra. Doplníme minerály a vitamíny.

 

www.coralclubprague.cz - Játra (photo)

 

Játra (latinsky hepar) jsou největší a nejdůležitější žlázou lidského těla, jsou umístěna těsně pod bránicí, z větší části pod pravou brániční klenbou; přesahují až pod střed levé brániční klenby. Hmotnost: 1 - 2,5 kg (extrémní rozmezí).

 

 

 

 

 

Funkce jater:

  1. Tvoří glykogen z glukózy, fruktózy a galaktózy. Glukóza vstřebávaná ze střev se chemicky mění na zásobní glykogen, který se ukládá v samotných játrech i v jiných tkáních. Skladování a uvolňování cukrů.
  2. Metabolismus tuků.
  3. Metabolismus bílkovin.
  4. Tvorba a vylučování žluči (ta je předávána vývodnými cestami do duodena).
  5. Účastní se na přípravě činnosti některých steroidních hormone.
  6. Detoxikační funkce mnoha léků a jedů.
  7. Přeměňují živiny v krvi na energii.
  8. Filtrují krev od jedovatých látek.

     

Onemocnění jater:

Zkrátka játra jsou pro fungování organismu naprosto nezbytná. Mezi nejčastější choroby postihující játra patří cirhóza a rakovina. Obě choroby jsou velmi závažné a oběma chorobám lze předcházet prevencí.
Prvním stupněm onemocnění jater je steatóza neboli ztučnění, to vzniká tehdy když jaterní buňky nejsou schopné příliv alkoholu, léků či tuků kompenzovat. Druhým stupněm je cirhóza, jenž vzniká jako výsledek dlouhodobého zánětu. Játra jsou velmi důležitá při srážení krve. Pokud jsou oslabená či postižená cirhózou, je obvykle srážlivost snížena a může se to projevovat krvácením dásní či snadnou tvorbou modřin.

 

Zdravotní potíže poukazující na možné poškození jater:

  • Únava;
  • Svalové křeče;
  • Náhlé zhoršení zraku bez příčiny;
  • Poruchy růstu a kvality nehtů;
  • Poruchy trávení;
  • Kožní potíže;
  • Oslabené vazivo;
  • Poruchy menstruace;
  • Vypadávání vlasů na temeni hlavy, suché vlasy;
  • Zažloutlé bělmo očí;
  • Žlutý povlak na jazyku;
  • Pigmentové skvrny na pokožce;
  • Nervozita, tvrdohlavost až zlost

 

Potraviny pro zdravá játra.

Jaterní dieta je základem pro léčbu a regeneraci poškozených jater. Jejím hlavním principem je vynechání tuků a živočišných bílkovin, jenž játra zatěžují více, než se obecně ví.

Jaterní dieta se musí přísně dodržovat, a to dlouhodobě. Pozitivní ale je, že játra jsou orgán, který má největší schopnost sebeuzdravení, takže jestliže nejsou játra ještě těžce, nenávratně poškozena, bývá jaterní dieta velmi účinná a časem jsou játra schopna opět pracovat jako u zdravých lidí.

Nevhodné potraviny:

  • Tuky - sádlo, slanina, přepálené tuky, smažená jídla, přepuštěné máslo, lůj.
  • Tučná masa - vnitřnosti, jelita, jitrnice, tučné vývary z mas, nakládaná masa.
  • Koření - ostré koření, pepř, kari, chilli, paprika, masox, sójová omáčka, worcesterová omáčka, ocet.
  • Uzeniny - vuřty, uherský salám, vysočina, česnekový salám, paštika, konzervy, vinné klobásy.
  • Sýry a smetanové výrobky - tučné sýry, plísňové a zrající sýry a smetana, smetanové jogurty.
  • Vejce - majonéza a tatarská omáčka.
  • Ryby - šproty, uzené ryby, tučné ryby, kaviár.
  • Nápoje - víno, pivo, koňak, vodka a jiný alkohol.
  • Ořechy - vlašské ořechy, burské ořechy, mandle, slunečnicová semínka, mák.
  • Zelenina - květák, ledový salát, zelí, kapusta, okurka, česnek, čerstvá cibule, nakládaná zelenina.
  • Pečivo - čerstvé teplé pečivo, koláče, kynuté buchty, pečivo z listového těsta.
  • Moučníky - šlehačkové a krémové zákusky a dorty, čokoláda.

 

Vhodné potraviny:

  • Tuky - olivový, slunečnicový a řepkový olej v malém množství.
  • Libová masa - kuře, králík, vepřová a hovězí kýta, kapr, štika, rybí file.
  • Mléčné výrobky - nízkotučné mléčné výrobky.
  • Koření - bazalka, tymián, oregano, libeček, petrželka, bobkový list, meduňka, bazalka, šalvěj.
  • Zelenina - mrkev, celer, brokolice, kadeřávek, tykev, pastinák, chřest, čínské zelí, rajčata, pór, patison.
  • Ovoce - všechny druhy ovoce, kompoty a přesnídávky.
  • Med výborně podporuje činnost jater. Přispívá k přirozené rehabilitaci a léčbě poškozených jater. Nedoporučuje se však požívání u dětí do jednoho roku. Nejlepší je med rozmarýnový, protože blahodárně působí na funkce jater. Zvláště se doporučuje na odstranění volné tekutiny v dutině břišní, ztučnělá játra, cirhózu, žloutenku a překrvení.
  • Pečivo - starší pečivo, chléb, nekynuté koláče a sladkosti z piškotového těsta, pečivo z třeného, bramborového a tvarohového těsta.

Byliny: zeměžluč, kořen pampelišky, ostropestřec mariánský, vlaštovičník, měsíček lékařský, kořen hořce žlutého. Tyto byliny užíváme buďto jako odvar nebo si můžeme koupit homeopaticky zpracované tinktury.

Pampeliška stimuluje všechny funkce jater. Zvyšuje tvorbu žluče a podílí se na odbourávání cholesterolu a toxinů. Díky obsahu manganu je aktivním lékem proti žlučovým kamenům.

Velmi oblíbeným a účinným prostředkem je šťáva z hlávkového zelí, čerstvého nebo i kysaného. Převařením se ze zelí většina důležitých látek ztrácí, ale kysáním se výborně konzervují. Jaterní tkáň výborně posiluje a regeneruje černá ředkev. Také kroupy se přirozeným lékem na všechny jaterní potíže, proto by se měly často konzumovat.

Příprava pokrmů:

  • Strava by měla obsahovat málo tuku.
  • Jídlo by mělo být upravováno pouze vařením, dušením či v mikrovlnné troubě.
  • Při přípravě nepoužívat přepálené tuky.
  • Pro přípravu nepoužívat pečení a grilování.

Vhodnými nádobami na přípravu pokrmů jsou tlakové hrnce, mikrovlnné trouby, varné sklo, alobal, nádoby s tlustým dnem.
Za nejdůležitější při léčbě jater se považuje přísné dodržování jaterní diety. Jen tak může dojít k obnovení jaterní činnosti a návratu člověka k normálnímu životu.

Při jaterní očistě je dobré jíst syrovou stravu a pít zeleninové šťávy a doplňovat je výše uvedenými bylinnými čaji či tinkturou.

Pár poznámek:

  • Perfektně odrážejí životní náš životní styl.
  • Málo pohybu, mnoho tuku = játra "ztučňují".
  • Jaterní onemocnění probíhá skrytě - jestliže funguje alespoň 10% buněk, játra jsou schopna fungovat, tj. nemoc se manifestuje až když je pozdě (nelze očekávat, že stačí reagovat na nějakou bolest).
  • Jak chránit játra: malé množství toxinů, dlouhodobě nepřetěžovat.
  • Kombinace léku při onemocnění může vést k přetížení játry (již jsem zmiňoval, že většina onkologických pacientů umírá nikoliv na vlastní rakovinu, ale jako důsledek léčby selhávají játra a ledviny - viz např. Helena Růžičková).

 

Játra a jejich detoxikace.

"Játra jsou skutečnou továrnou, kde podle vědců probíhá každý okamžik asi 500 chemických reakcí. Žádná činnost organismu ani jednotlivých orgánů se nemůže konat bez spoluúčasti jater, žádný působek v těle (enzymy, hormony...) nemůže vzniknout nebo působit bez účasti jater. Jinými slovy, bez funkce jater nemůže existovat funkce organism.

Játra velmi zatěžujeme současným uspěchanými stravovacími návyky, jako jsou tučná a smažená jídla, bílá mouka, bílý cukr, alkohol, špatné ovzduší, chemické léky. Dalšími příčinami jaterních potíží jsou různé druhy otrav, virová (infekční mononukleóza - EBV, žloutenka) či bakteriální onemocnění.

Játra očišťují krev od všech jedovatých složek (od alkoholu po pesticidy), vychytávají toxiny, přeměňují jejich chemickou strukturu tak, že se stávají rozpustné ve vodě, a potom je vyměšují do žluče. Žluč dále přenáší odpadní produkty z jater do střev, jimiž jsou vylučovány z těla. Pokud jsou játra přetěžována, můžete trpět otoky, pocity na zvracení, špatným trávením, potaženým jazykem atd.