http://coralclubprague.cz/

 

 

Potrava budiž Tvým lékem a Tvůj lék tvou potravou (Hippokrates).

 

!!! UPOZORNĚNÍ !!! Vážené dámy a pánové, dovolujeme si Vás upozornit, že náš internetový obchod není diskontní

Program na posílení srdečního svalu.

 

Coenzyme Q-10 - 1 kapsle denně s jídlem.

Draslík (Potassium Gluconate) - 1 tableta 2x denně po jídle.

Omega 3/60 - 1 kapsle 2x denně půl hodiny před jídlem.

 

Tato program je vhodný nejen pro kardiaky, ale i pro lidi vystavené fyzické a psychické zátěži, pro sportovce, pro seniory a osoby v rekonvalescenci.

Program na posílení srdečního svalu - je kombinace aktivních látek, které příznivě ovlivňují činnost srdce a cév a pomáhají jej chránit a posilovat. Buňky srdce spotřebovávají nejvíce energie, protože nikdy nepřestávají pracovat. Použité aktivní látky a zejména jejich optimalizovaný obsah umožňují buňkám srdce efektivně získávat energii, a tím vytvářet podmínky pro jeho správnou činnost.

Látky obsažené v těchto doplňcích stravy současně příznivě ovlivňují správnou funkci svalů a nervů (pozitivně působí při stresu a úzkostných stavech, přítomný mléčnan hořečnatý je významným protikřečovým faktorem). Dodává energii pro pravidelnou činnost srdečního svalu a chrání jej před poškozením, zlepšuje fyzickou i psychickou kondici, má blahodárný vliv na zdravotní stav lidí se srdečními potížemi, je nezbytný pro udržování zdravých dásní a zubů. Navíc koenzym Q10 má antioxidační vlastnosti, díky kterým chrání lidský organismus před poškozením způsobeným volnými radikály.

S věkem, při zvýšené fyzické a psychické zátěži, během nemoci klesá hladina koenzymu Q10, a je proto vhodné ji doplňovat.

Srdce - je dutý svalový orgán, který svými pravidelnými kontrakcemi zajišťuje neustálý oběh krve a mízy v organism.

Výživa.

www.coralclubprague.cz - Výživa (photo)

Základem prevence onemocnění kardiovaskulráního systému je zdravý životní styl dostatek pohybu a výživa odpovídající výdeji energie.

Středomořská strava, založená na olivovém oleji a malém množství masa, účinně chrání před chorobami srdce.

 

Vhodné potraviny pro naše srdce.
Zdraví našeho srdce pozitivně ovlivňují omega-3 mastné kyseliny, jehož nejbohatším zdrojem je tuk mořských ryb. Vzniku srdečních onemocnění můžeme předcházet konzumací potravin snižující hladinu cholesterolu, jako jsou například ořechy, kakao, ovoce a zelenina. Srdci prospívá i konzumace některých druhů koření - oregano, bazalka, rozmarýn, pepř a skořice (skořice obsahuje beta-karyofylen, který chrání srdce před vznikem zánětů).

Nevhodné potraviny pro naše srdce.
Srdci nejvíce škodí přemíra nezdravých tuků, malé množství rostlinného tuku ovšem kvůli obsahu nenasycených mastných kyselin potřebuje. Vyvarovat bychom se měli tučnému masu a časté konzumaci sladkých pokrmů. Také konzumace uzenin není pro naše srdce vhodná - uzeniny obsahují vysoký obsah tučného masa, sádla a soli, která vede ke zvýšení krevního tlaku.

 

Proč tedy trénovat kardiovaskulární systém?

Aby se dostal kardiovaskulární systém do lepší formy, existuje pouze jedna možnost: kardio. Ať už se to docílí běháním, jízdou na kole, chůzí do schodů, nebo běháním na stepperu. Nejdůležitější je na kardiu jeho míra, alespoň několikrát do týdne a dostatečná intenzita.

Kardio má velmi pozitivní účinky na krevní oběh, typické je pro něj, že:

  • zesiluje srdeční sval;
  • zvyšuje objem tepové frekvence;
  • zlepšuje prokrvení srdečního svalu;
  • snižuje krevní tlak a je prevencí problémů se srdcem.

Díky kardiu se přibere více svalové hmoty srdce, stane se „silnější“ a může s každým smrštěním pumpovat o to více krve. Potřebuje tak menší sílu tlukotu, aby při stejném množství krve mohlo přerozdělit živiny do celého těla, respektive může přepravit, při stejném počtů úderů, více krve přes celé tělo. Tímto se sníží enormně vysoký tep i krevní tlak.

Pak se také ukazují pozitivní účinky kardia na další části těla:

  • zlepšení výkonu enzymů v mitochondriích;
  • snížení krevního cukru;
  • zvětšení hloubky dechu;
  • rozmnožení hemoglobinu v krvi.

Tím, že je více hemoglobinu v krvi, jsou svaly lépe zásobeny kyslíkem, aerobní aktivity budou postupně snadnější, takže se toho bude moci také více odcvičit. Dalším bod je ten, že se práce mitochondrií ve svalových buňkách u každého snaživého sportovce optimalizuje a samozřejmě s lepšími výsledky přijde i kýžený pocit z dobře vykonané práce.

Shrnutí. I když srdce ještě nevolá na poplach, vyplatí se ho přesto trénovat. Pak se jinak může stát, že krevní oběh začne slábnout, i když svaly ještě „můžou“. A vedle všech zdravotních aspektů, pak můžeme jednoduše zažít skvělý pocit, třeba jen si tak běžet v podvečer přírodou, jednoduše podle svého tempa běžet, jen tak sám a mít ve všem jasno. Dokud se nepoběží maraton a dostatečně se jí, neztratí se ani naše tvrdě vydřená svalová hmota.

A na závěr: S pravidelným kardiem se jednoduše prostě cítíme lépe. Zaručeně.

Doporučení:

  1. Udržujte si přiměřenou stálou tělesnou hmotnost charakterizovanou BMI (18,5-25,0) kg/m2 a obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen.
  2. Denně zařazujte mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané; vybírejte si přednostně polotučné a nízkotučné.
  3. Denně se pohybujte alespoň 30 minut např. rychlou chůzí nebo cvičením.
  4. Jezte pestrou stravu, rozdělenou do 4-5 denních jídel, nevynechávejte snídani.
  5. Předcházejte nákazám a otravám z potravin správným zacházením s potravinami při nákupu, uskladnění a přípravě pokrmů; při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení a grilování.
  6. Nezapomínejte na pitný režim, denně vypijte minimálně 1,5 l tekutin (voda, minerální vody, slabý čaj, ovocné čaje a štávy neslazené).
  7. Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu 20 g (200 ml vína, 0,51 piva, 50 ml lihoviny).
  8. Konzumujte dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g (zeleniny 2x více než ovoce), rozdělené do více porcí; občas konzumujte menší množství ořechů.
  9. Jezte výrobky z obilovin (tmavý chléb a pečivo, nejlépe celozrnné, těstoviny, rýži), nezapomínejte na luštěniny (alespoň 1 x týdně).
  10. Jezte ryby a rybí výrobky alespoň 3x týdně.
  11. Sledujte příjem tuku, omezte množství tuku jak ve skryté formě (tučné maso, tučné masné a mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo s vyšším obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky), tak jako pomazánky na chléb a pečivo a při přípravě pokrmů. Pokud je to možné nahrazujte tuky živočišné rostlinnými oleji a tuky.
  12. Snižujte příjem cukru, zejména ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů a zmrzliny, slazené perlivé nápoje jsou nebezpečnější.
  13. Omezujte příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky a ořechy, slané uzeniny a sýry), nepřilosujte hotové pokrmy.